skip to Main Content

Byg bæredygtige huse

Der kan være mange gode grunde til at bygge bæredygtigt. Men hvordan er det lige, at et byggeri bliver bæredygtigt? Hvilke krav skal det leve op til, før man kan kalde sit drømmehus for bæredygtigt? Og hvordan bygger man bæredygtigt?

Her på siden svarer vi på nogle af de spørgsmål, du måske sidder med i overvejelserne om dit byggeri af bæredygtige huse.

GB32B_red

Hvad skal der til for at bygge et bæredygtige hus?

At bygge et bæredygtigt hus kræver, at du tænker hele vejen rundt om processen – og en tand længere end det. Faktisk kræver det, at du tænker bæredygtighed ind i alle de valg, du træffer, både mens byggeriet er i gang, men også de valg du træffer, når du er flyttet ind.

Sørg for at tænke ud af boksen. Det er måske dét bedste råd, når du gerne vil udfordre konventionerne og bygge et bæredygtigt hus. Traditionelt byggeri er en stor miljøsynder, da betonfundamenter, mursten, isoleringsmaterialer, ældre opvarmningsløsninger som olie- og gasfyr alle er med til at sætte et sort aftryk på planetens i forvejen udfordrede immunforsvar.

Holm Huse giver dig en færdig løsning, hvor vi netop har tænkt ud af boksen. Faktisk så meget ud af boksen, at vi slet ikke passer i en kasse længere – end ikke på skalaen over lavenergihuse, da vi overgår kravene til A2020 for lavenergi. Det er, fordi vores huse er bygget i patentanmeldte elementer, som placeres på et skruefundament, der kræver et minimum af jordfjernelse og helt uden brug af beton.

Hvordan bygger man et bæredygtigt hus

For at bygge et bæredygtigt byggeri, skal du tænke bæredygtighed hele vejen rundt. I materialer, i byggemetoden, i opvarmningskilderne, installationer. Men vil du for alvor gøre dit byggeri bæredygtigt, skal du tænke det ind helt fra begyndelsen. Allerede i byggemodningen, hvor mange byggerier kræver, at store mængder jord bliver fjernet, før et plant fundament kan blive støbt – i øvrigt typisk i beton, som er en stor ressourcesluger. At fjerne store mængder jord er ikke kun dyrt for pengepungen, det er også en kulsort løsning, hvor de mange vognlæs jord sætter et stort aftryk på byggeriets CO2-regnskab.

Med Holm Huse undgår du at skulle fjerne store mængder jord – vi bruger nemlig et innovativt fundament, hvor kun det øverste jordlag skal fjernes. Med BAYOs skruefundament er du sikret et stabilt, sikkert og nemt fundament, der både kan monteres i alle jordtyper, under alle vejrforhold – både regn, sne og frost – men også på meget kuperede grunde, så du kan bygge dit hus præcis dér på din grund, hvor udsigten er bedst. Denne byggemetode sparer helt op til 85 % CO2 ift. almindeligt byggeri med betonfundamenter. Skruefundamentet er foruden at være ressourcebesparende også en hurtig løsning, der hverken kræver, at I venter gunstige vejrforhold, eller på at betonen tørrer – når først skruerne er monteret i jorden, kan I komme videre med arbejdet.

DSC04396-Edit
holm-vindueskarm

Opførsel af bæredygtige huse

Selve opførelsen af huset er også et sted, hvor der er point at hente på bæredygtighedskontoen. Ved et almindeligt byggeri med betonfundament, murstensvægge etc., er der ofte meget transport af byggematerialer, ligesom mange håndværkere dagligt skal tage turen fra værkstedet til byggepladsen. Det hele koster dyrt på CO2-kontoen, når dieseldrevne varevogne skal køre mange kilometer i forbindelse med dit byggeri. Med et hus fra Holm Huse sparer vi sammen en masse køreture. Vores huse bliver nemlig bygget som store, færdige elementer på vores fabrik i Holstebro. Når de bliver leveret på din grund, er de klar til at blive monteret med det samme.

Hvordan du bor og lever i dit hjem, har også indflydelse på det endelige bæredygtighedsregnskab, og på hvilken energiklasse dit hus bliver vurderet til. Det er nemlig afgørende, hvilken energiløsning du vælger at benytte, når du skal have varme på om vinteren og varmt vand i hanen til morgenbruseturen. Almindelige byggerier, hvor der er fokus på bæredygtighed og miljø, kræver ofte en løsning som solceller, varmepumper, jordvarme eller fjernvarme, som alle er dyre at etablere – men som dog er grønne løsninger i det lange løb. Med Holm Huse får du et ægte lavenergihus; faktisk får du ikke et hus, der bliver vurderet højere på lavenergiskalaen. Holm Huses patentanmeldte elementsystem overholder alle kravene i BR18 Lavenergi og opnår uden problemer A2020 energimærket uden brug af dyre grønne energiløsninger.

Hvordan gør man sit hus bæredygtigt?

Der er mange hensyn at tage, før du kan sige, at dit hus er bæredygtigt. Alt fra materiale valg til energiløsninger, byggemetode og opførelsen.

Hvis huset allerede er bygget, og du ønsker at gøre det mere bæredygtigt, kan du begynde med at undersøge, hvordan det er isoleret, og hvilken energiløsning der er etableret. Er det fjernvarme, oliefyr, varmepumpe- og jordvarme eller solceller? Dét er ret afgørende for, hvor bæredygtigt dit hus og din hverdag er. Tjek isoleringen og udskift gerne alle vinduer og døre med termoruder, der holder bedre på varmen og som svaler på varme dage. Bruger du en varmeløsning med fossile brændsler som gas og olie, så skift til en grønnere energiløsning.

Tænker du at bygge nyt og bæredygtigt, så er Holm Huse en af de mere bæredygtige og lavenergiforbrugende løsninger, du finder. Allerede fra byggeriets begyndelse lægger vi – bogstaveligt talt – fundamentet for et bæredygtigt byggeri. Det gør vi med et innovativt skruefundament, som hverken kræver at store mængder jord bliver fjernet og kørt væk, ligesom det heller ikke kræver beton, som er en stor post på CO2-regnskabet i ethvert byggeri.

Når fundamentet er på plads, handler det om at bygge huset så smart som muligt. Holm Huse leverer de færdige elementer til huset, som er klar til at blive monteret med det samme. Der er derfor hverken behov for flere læs materialer og mange ture frem og tilbage for håndværkerne. Når først elementerne er leveret, kan huset bliver opført.

Back To Top